Gustaf V räddar barn från koncentrationsläger
Adolf Bindefeld tog på Särö 1942 kontakt med Gustaf V och lyckades med James Keillers hjälp rädda tre syskonbarn från koncentrationsläger.
Einar Lundströms svindlande affärer
Med hjälp av förfalskade kontrakt lyckades Einar Lundström 1917 förmå välbeställda familjer att satsa stora summor i hans affärer.
Flory Gate och Elin Wägner
Flory Gate, dotter till James och Alice Keiller på Särö, träffade Elin Wägner i Orrefors 1933. De blev vänner för livet och Flory bosatte sig nära Elin Wägner i Småland.
Herrskap och tjänstefolk på Särö
Frans Johansson arbetade som smed i Moheda i Småland men trivdes inte på gården utan sökte sig bort och fick plats som gårdssmed på Särö säteri 1906.
Särö säteri – området i Stallbacken
Modellen som utformats av Enar Timmerås visar hur säteriområdet i Stallbacken på Särö såg ut på 1920-talet, innan restaurangen (9) brann ned.
Så användes Särös landskap
Förr var lantbruket den viktigaste verksamheten på Säteriet, men ägarna tog också hänsyn till behovet av vila och förströelse.
Spår av en äldre tid i Särös landskap
Lantbrukets behov styrde den dagliga verksamheten under Säteritiden. Här kan du läsa om några spår i landskapet som vittnar om den tiden.
Särö: Från grön oas till naturskyddat område
I äldre tider var Halland mycket trädfattigt. Men Särö stod ut som en grön oas. Här kan du läsa om hur Särö Västerskog blev naturskyddat område.
Villa Fridhem, Särö, ”Winther-palatset”
Tiden är mitten av 1960-talet då jag vistades hos min farmor och farfar, Cornelia och Wilhelm Winther, i Villa Fridhem på Särö varje sommar.
Elof Hansson startade handelshus i Hamburg och byggde Munkekullen på Särö
Elof Hansson startade i Hamburg 1897 den exportverksamhet som skulle utvecklas till ett av de ledande handelshusen i Sverige.
Den rasade ångbåtsbryggan å Särö
När ångaren Särö midsommardagen 1901 skulle återgå till Göteborgs hamn med den mängd lustresande, som besökt den fagra ön, inträffade ett svårt olyckstillbud.
Maud Uhlén om “Spridda minnen och tankar från barndom, ungdom…”
Maud Uhlén var Axel och Sigyn Jonssons yngsta dotter. I ”Spridda minnen och tankar från barndom, ungdom…” berättar hon om sin uppväxt.
Inredningen på Särös Villa Gövik
Särös Villa Gövik inreddes exklusivt och präglades mycket av James och Alice Keillers stora intresse för kinesiskt porslin.
Familjen Keiller – grundare till Götaverken
Alexander Keiller flyttade till Sverige från Skottland 1825 och grundade 1841 den mekaniska verkstad som senare blev Götaverken.
Kungligheter uppvaktar Särös damer
Av de uppvaktande kungligheterna intog Oscar II en särställning. Han gästade Särö med kungajakten Drott nära nog varje sommar mellan 1887 och 1904.
Säröbanan utsätts för en målarkupp
Natten till den 7 augusti 1952 smög ett tiotal yngre personer in och dekorerade två av Säröbanans lok med blommor och blad i glada färger.
Kungligheter och celebriteter gästar Villa Gövik på Särö
Förutom kungligheterna och ledande politiker som Tage Erlander och Ernst Wigforss har The Beatles besökt Gövik på Särö.
De stora segelbåtarnas tid – Rendez-vous
Här kan du läsa om när de stora segelbåtarna kom till Särö och historien om den mest utmärkande Säröbåten bland alla – Rendez-Vous II.
Greta från Särö berättar om bal på Tjolöholm 1895
Greta Westin berättar i ett brev till sin bror om en ”alldeles förtjusande rolig” bal hos James Fredrik Dickson på Tjolöholm 1895.
Axel Jonsson berättar om sin bakgrund och uppväxt
Grosshandlaren Axel Jonsson hade Beau Rivage på Särö som sommarbostad. Här berättar han om sin bakgrund och uppväxt.
Det här var ”Särös vita damer”
Särös vita damer – även kallade ”Särös Amasoner” omnämns som ”ett ståtligt kapitel” med mycket skönhet. Här kan du läsa om vilka de vita damerna på Särö var.
Alexandra Keiller skriver dagbok om sina möten med kungen på Särö
Alexandra Keiller och hennes mor Hedvig hade nära relationer till Oscar II. Här kan du läsa utdrag ur hennes dagbok där hon berättar om sina möten med kungen.
Högtflygande planer kunde förändrat Särös historia
Grosshandlaren Hans Ygberg hade stora visioner för Särö. Ett hotell likt Saltsjöbaden och ett kasino skulle uppföras i Västerskog. Men planen gick inte som han hade tänkt sig.
Särö blir ett sommarparadis för välsituerade göteborgsfamiljer
Med köpet av badhuset i Örgryte grundade Anders Åkerman badorten Särö, men det var Leopold Schmidt som utvecklade Särö till ett sommarparadis för välsituerade göteborgsfamiljer.
Från jordbrukssamhälle till badort – Särö får ett badhus
Särö var ett renodlat jordbruk fram till 1839 då säteriets ägare, Anders Åkerman, beslöt sig för att utvidga verksamheten med en badinrättning och badrestaurang.