Elof Hansson, handelshusets grundare.

Elof Hansson startade i Hamburg 1897 den exportverksamhet som skulle utvecklas till ett av de ledande handelshusen i Sverige. 1917 lät han uppföra Villa Munkekullen som sin sommarbostad på Särö.

Elof Hansson föddes 1869 i Tottarp, Skåne, som son till hemmansägaren Hans Hansson och hans hustru Bengta, och dog 1955 på Munkekullen, Särö. I sin bok ”Hans och Bengta på Arendala” berättar Elofs dotter Bengta Källström om familjen Hansson. Efter sina första anställningar som kontorsbiträde och bokhållare blev Elof Hansson 1896 fransk korrespondent hos firman F.A. Neubauer i Hamburg. Ett år senare startade han exportverksamhet som självständig köpman i Hamburg. Vid firmans 50-årsjubileum 1947 berättade Elof Hansson om hur han startade sin verksamhet:

”Starten var ett språng i det ovissa, ett vågstycke. Jag var illa rustad och dåligt förberedd. Startkapitalet var litet. … Vid starten beslöt jag att etablera mig i Hamburg som exportagent i skandinaviska produkter. Vilka produkter jag skulle komma att sälja, visste jag ej. … Det dröjde ej länge, så träffade jag i Hamburg en liten gulhyad man, en japanes Herr Nagasaki, ombud för firman Mitsui & Co i Japan. Han behövde cellulosa och utsåg mig till sin leverantör. Därmed hade jag funnit min bransch – cellulosa för transatlantisk export.”

Elof Hansson skulle komma att leda sin firma under mer än ett halvt sekel och utveckla den från ett enmanskontor till en världsomspännande organisation som ännu i dag går under namnet Elof Hansson och täcker in ett brett fält av verksamhetsområden. Handelshusets huvudkontor ligger fortfarande vid Första Långgatan i Göteborg och det ägs av en stiftelse.

Elof och Clara Hansson med barnen Gunnar, Sven, Erling och Karin. Mellan Clara och Elof: Carmen, Hellen och Bengta. 

Elof Hansson bildar familj i Hamburg men flyttar hem 1914

I Hamburg träffade Elof Hansson Clara Roosen-Runge som han gifte sig med 1900. Det första barnet, Gunnar, föddes 1901. Sedan kom tvillingarna Karin och Sven 1902. Erling föddes 1904, Hellen 1907 och Carmen 1909. Sist i barnaskaran var Bengta, född 1914. Clara lämnade sin familj tidigt. Trots alla ansträngningar att få henne frisk med hjälp av en helt ny apparatur för strålbehandling som Elof installerat på Munkekullen blev hon bara 44 år. Under Claras sjukdomstid fanns en sjuksköterska anställd på Munkekullen. Det var rödakorssystern Marianne Svensson som Elof gifte sig med fyra år senare. I detta andra äktenskap föddes ytterligare tre barn: Barbro, Siv och Bo-Elof.

Elof hade humör; blev han arg, gick han långa promenader från kontoret i Göteborg ut till Särö. När han var 79 år retade han upp sig på en porträttmålare som inte ville måla som Elof ville. I ett brev till sin syster Tilda skrev han:”Jag gick ut för att lugna mig och hamnade i Kungsbacka, hvar jag åt lunch och läste tidningen. Sen hade jag fått vandraretagen i benen och fortsatte till fots till Göteborg. I allt blev det en fotvandring på 40 km i stark sol med hatten i hand.”

Svenskt Biografiskt Lexikon analyserar Elof Hanssons framgång inom affärsvärlden: ”Han var djärv, när så behövdes, men samtidigt försiktig samt utrustad med en ovanlig förmåga att analysera en komplicerad handelspolitisk situation. Därtill ingav han genom sin redbarhet förtroende. Han gick helt upp i sin verksamhet och avskydde alla offentliga framträdanden.”

 

Villa Munkekullen som uppfördes 1918 med Oswald Westerberg som arkitekt. 

Sven Hansson efterträdde sin far 1955

Elofs son Sven tog studenten 1921, läste vidare vid Göteborgs Handelsinstitut och började i sin fars firma 1923. Fram till 1930 verkade han inom firman i Norge, i Frankrike och slutligen i Argentina, innan han återvände till Sverige och bosatte sig i Göteborg. Han blev delägare i firman 1937 och övertog ledarskapet efter pappa Elofs död 1955.
Sven gifte sig 1934 med Anita Jonsson, ett av nio barn till generalkonsul Folke Jonsson och hans hustru Olga Dawson som hade byggt Villa Lysholmen på Särö vid ungefär samma tid som Elof Hansson byggde Munkekullen. Sven och Anita Hansson hade lägenhet på Arkivgatan 12 i Göteborg och ägde också Villa Solsidan på Särö med anor från 1850-talet.

Läs mer om familjen Hansson i ett utdrag ur Bengta Källströms bok ”Hans och Bengta på Arendala”.

Läs mer om familjerna Jonsson och Hansson.

Relaterade bilder: