Alexandra Keillers dagbok under augusti 1889, Barbro Mehks Vaccaro 2007.

Alexandra Keiller och hennes mor Hedvig hade nära relationer till Oscar II. Här kan du läsa utdrag ur Alexandras dagbok där hon berättar om sina möten med kungen på Särö.

Alexandra Keiller (1864-1948) var äldsta dotter till Alexander och Hedvig Keiller. Hon gifte sig 1890 med Carl Bildt (1850-1931) och fick med honom en dotter, Blanceflor (1891-1972). Carl Bildt var ambassadör och ledamot av Svenska Akademin och har en gata i Rom uppkallad efter sig, via Carlo de Bildt.

I sin bok ”Alexandras Dagbok” (2007) har Barbro Mehks Vaccaro renskrivit ett urval avsnitt ur Alexandra Keillers dagbok där hon berättar om sina möten med Oscar II, Carl Bildt och goda vänner på Särö och Marstrand under augusti 1889.
Dagboken finns i sin helhet i våra samlingar, men här väljer vi att citera valda delar ur dagboken.

”Han tycker rysligt bra om henne och hon är alldeles blixtkär i Kungen”

Alexandra och hennes mor Hedvig hade nära relationer till Oscar II. Hon skriver i sin dagbok:

“Jag satt der uppe vid paviljongen då Kungen kom gående.. Han tog Mamma om lifvet och kysste henne flygtigt på kinden. Han tycker rysligt bra om henne och hon är alldeles blixtkär i Kungen. … Det var ej vidare ljust i salen så jag hoppas att ingen märkte hur Konung Oscar satt och koljade med mig.”

“Han ville ovillkorligen ha mig upp till operan”

Alexandra var en framstående sångerska och uppträdde såväl i privata sällskap som i offentliga föreställningar. Hon fick erbjudanden om att bli professionell artist:

”Herr Ödman, direktören för operan i Stockholm, kom fram och tackade. Han ville ovillkorligen ha mig upp till operan: Skall fröken verkligen icke bli sångerska? Gör det och ni får genast engagemang.”

Oscar II beundrade hennes sång och ville gärna att hon skulle sjunga för honom:

”Jag säger uppriktigt att det är en sann njutning att höra fröken Keiller sjunga, så förtjusande vackert är det. Så lutade han hufvudet i händerna och…grät, så att tårarna runno ned på golvet.”

Men Alexandra sjöng också duetter med kungen:

”Och så accompagnerade jag honom och vi sjöng duetter. Han satt bredvid och när vi kommo till ”Sång och Kärlek” tog han mig om lifvet och tryckte mig intill sig. …”

“Han hviskade ord som icke en nunna skulle ha kunnat gå oberörd vid.”

Det fanns en viss rivalitet mellan Marstrand och Särö som kommer till uttryck i Alexandras dagbok. Efter ett besök i Marstrand skriver hon: ”På torsdag morgon for jag dit. Det första jag fick höra på båten var: ”Nu blifva åtminstone ett dussin fruntimmer ursinniga när ni kommer dit…” Vännen Gösta…tycker visserligen att jag är den ”charmantaste” flickan i Marstrand, hvilket ej betyder något ty konkurrensen är klen.”

Det var i Marstrand Alexandra första gången träffade Carl Bildt och blev förälskad i honom:

”Äntligen fick jag vara ensam med Bildt. …Han hviskade med sin vackra, manligt förföriska stämma ord som icke en nunna skulle ha kunnat gå oberörd vid. Hade han då frågat om ett löfte för lifvet tror jag utan tvekan att jag svarat ja.”

Alexandra Keillers dagbok under augusti 1889, Barbro Mekhs Vaccaro 2007

Alexandra Bildt, dottern Blanceflor och systern Dagmar Lyon.

Alexandra Bildt, dottern Blancefor och systern Dagmar.
Beatrice Wallenberg, Alexandra och Carl Bildt, Mary Weinberg, Dagmar Lyon och Harry Keiller.