1939 får Villa Gövik den huvudsakliga utformningen som den ännu har idag.

Celebra besökare som Gustaf V och The Beatles har gjort att Villa Gövik genom åren haft en central roll i Särös utveckling.

Villa Gövik uppfördes 1878 av konsul John Lyon på arrenderad mark som 1898 friköptes av hans änka Caroline, sedermera omgift med August Röhss. Gövik är i sin ursprungliga version ett större sommarhus med verandor och tidsenlig snickarglädje.1915 bytte Caroline Gövik mot villa Fjellbo som då ägdes av dottern Alice Keiller gift med James Keiller jr. Omfattande renoveringar och tillbyggnader gjordes för att anpassa huset till de kungliga sommarbesöken. 1939 flyttar Alice och James Keiller Jr till Särö permanent från Avenyn 4 som rivs och ger därmed Keillers möjligheten att ta med parkett, dörrar och andra äldre inredningar. Huset får nu den huvudsakliga utformningen som det har än idag.

Exklusivt inrett och dekorerat

Gövik var exklusivt inrett och dekorerat. Entrén hade golvmosaik tillverkad av ostindiskt porslin från Ostindiefararen Götheborg, väggmålning som visande Götheborgs förlisning 1746 i Göteborgs inlopp samt ett trappräcke som var en styråra från ett vikingaskepp. James Keiller hade inköpt styråran från en bonde på Vallda Sandö som hade den nergrävd som grindstolpe. Matsalens väggar var dekorerade med kinesiskt porslin ”Götheborg” bärgat av James Keiller och svågern Carl Lyon 1906. Lamporna i matsalen var specialdesignade av Simon Gate och tillverkade på Orrefors bruk.

Gästande kungligheter

Gustaf V var inte den första kungligheten som vistades på Gövik; kronprinsessan Victoria hyrde huset sommaren 1897 med sönerna, prinsarna Gustaf Adolf, Wilhelm och Erik. Gustaf V bodde några veckor på Gövik varje sommar 1917 till 1949, men sommaren 1950 var han för svag. Han avled senare på hösten, 29 oktober, på Drottningholms slott. Kungaepoken var därmed över även om Gustaf VI Adolf och hans maka Drottning Louise, född Mountbatten, kom på visit till Alice och James Keiller.

Berömda personer på besök

Många kända personer har besökt Gövik. Förutom kungligheterna kan nämnas politiker när konselj hölls under Gustaf V:s sommarvistelser: tidigare statsministrarna Tage Erlander och Rickard Sandler samt ministrarna Östen Undén, Ernst Wigforss och Per Edvin Sköld. I Sveriges Rikes lag finns kungjort att rättegångsbalken är “given Särö den 18 Juli 1942” och är därmed den enda balk i lagen idag som inte är given på Stockholms slott – Särö och Stockholms slott var de enda platser där konselj fick hållas. 

The Beatles på besök

De mest celebra besökarna är med all säkerhet världens mest kända popgrupp The Beatles. De besökte Gövik under sin period med Maharishi Mahesh Yogi 1967-1968. Maharishi bodde en tid på Gövik med avsikt att starta ett center i Göteborg vilket även sedermera etablerades vid Vasaplatsen.

Villa Gövik Särö i sin ursprungliga version.

Konselj Gövik, Särö, 10 juli 1947: Erlander, Mossberg, Gustaf V, Keiller, Gjöres, Undén, von Heijne, Zetterberg, Wigforss och Sköld. 

1939 får Villa Gövik på Särö den huvudsakliga utformningen som den ännu har idag.

Hjalmar Branting och Per Albin Hansson på Särö 1922. Fr.v.: James Keiller, Sten Helling, Günther, Mörner, Alice Keiller, Gustaf V, Hjalmar Branting, Gertrud Boström, Örne, Sven Linders (Wallenberg), Per-Albin Hansson och Schlyter.

Relaterade bilder: