Vi besöker Hans Fitz och hans hustru Gertrud i deras hem i Särö. Hans är född 1937 i byn Partenen i Österrike bara en mil ifrån schweiziska gränsen. Han är utbildad till både kock och servitör, vid Hotelfachschule i Bergenz som ligger vid Bodensjöns östra strand.
Särökrögaren Hans Fitz minns med värme alla trevliga gäster och stunder på Särö Värdshus.
1958 samma år som Sverige anordnade fotbolls-VM åkte Hans till Sverige för första gången. Han hade fått jobb på Stadshotellet i Karlstad. Efter 1 år i Sverige återvände han hem till Österrike. Men längtan att komma tillbaka hit var för stor och han återvände igen redan 1960. Han hamnade då i Göteborg och tog anställning på Svenska Amerika Linien (SAL). Han tjänstgjorde först på Gripsholm och senare också på Kungsholm. Han minns att dessa vackra passagerarfartyg stod ut i mängden med sina vita skrov och skorstenar som bar tre kronor emblemet.
Efter avmönstringen till havs blev arbetsplatsen Park Avenue Hotel i några år. 1974 gick resan till Särö där han och Gertrud startar restaurangen Blomstermåla. Man tog över verksamheten Säröbaren ifrån Gunnar Hansson som drivit matservering i stationshuset sedan 1954.
Stationshuset 1974, fotograf: Hans Fitz
I början brukade Kungsbackas raggare använda Blomstermåla som samlingspunkt. Den perioden gick snabbt över under Hans ledning. Restaurangverksamheten blev ganska snabbt en succé. En som kom ofta på 1970-talet var så folkkäre skådespelaren Sten-Åke Cederhök. I början fanns det inga bryggor och allt fler gäster kom båtvägen. Man satte igång och byggde bryggor.
Det angenäma problemet var att allt fler båtar började komma. Till slut sa kommunen nej till fler bryggor. Ibland kan historien vara till hjälp. Det fanns nämligen pålar kvar ifrån den gamla ångbåtsbryggan ifrån 1800-talet. Man fick tillstånd tack vare denna att bygga en brygga till där. Bilden nedan visar bryggan vid ångbåtsbryggan som fått sig en ”törn” av isen någon gång i under de kalla vintrarna i slutet på 1970-talet.
Fotograf: Hans Fitz
En nyårsafton, Hans tillägger ”-jag kommer inte ihåg om det var 1978 eller -79?” Han fortsätter ”-vi fick det anrika namnet Särö Värdshus ifrån Harry Keiller som då ägde namnet.” Harry hade under åren 1945 till-1953 drivit Särö Värdshus i paviljongerna (Tro, Hoppet och Kärleken) vid tennisbanorna. Dessa är idag bostäder. Namnet Särö Värdshus går tillbaka till 1845 då det låg i Säteriet.
Menyn från 1974, denna kopia saknar priser.
Den största succén var Säröburgaren. Den uppfanns på plats 1974 och enligt Hans är pepparsåsen det absolut viktigaste. Ungdomarna hade inte råd med den dyra pepparsteken. Så Säröburgaren fick bli en billigare variant. Man använder kalvfärs till själva hamburgaren. Inget bröd utan endast ihop med pommes frites samt pepparsåsen. Hans tillägger ”-inga cornichons ingår i originalet.” Det finns en ”officiell” variant signerad Hans Fitz med bakad potatis och västkustsallad. Denna version användes i samband med catering under ungdomsseglingar på 1970 och 80-talen. Många ungdomar handlade på krita och deras föräldrar fick lösa ut dem emellan varven. Detta sätt fungerade fantastiskt bra. Receptet på pepparsåsen har historiskt varit hemligt. Men vi på Särö Kulturarv månar om att föra traditionerna vidare till nutida och framtida generationer. Receptet finns inte nedskrivet, utan Hans har det i sitt huvud. Men han är mer än villig att dela med sig. Säröburgaren har levt kvar efter att Hans lämnade den lokala krögarmiljön. Dessa upplagor avviker dock ifrån originalet där andra lokala krögare lagt in sin egna ”touch”.
Julborden var också en framgångssaga som hängde med ifrån starten 1974. Varje år stod barnen ivrigt vid fönstret och väntade på att tomten skulle dyka upp. Tomten kom alltid via sjövägen. Ibland i båt och ibland på en surfingbräda. Hans och Gertrud kommer ihåg att tomteskägget ofta hade fryst i en 90 graders vinkel och stod rätt ut pga. den kalla havsvinden. Ingen av de glada barnen tänkte på det. Ett år hade tomten trillat av sin surfingbräda och hamnat i det iskalla havet. Han fick byta om och värma sig köket innan entré.
Tomten anländer till Särö Värdshus ca 1980. Foto Hans Fitz. Gertrud Fitz på första Julbordet, Blomstermåla 1974. Foto Hans Fitz.
Nere på värdshuset bedrev man även en tid båtuthyrning och surfingskola. En incident ur minnet är de 10 tyskarna som inte kom tillbaka utan hade drivit halvvägs till Göteborg då deras åra hade gått av. Lyckligtvis hade sjöräddningen fångat upp dem och kunde återlämna den chockade skaran. Efter detta äventyret fick man inte ro längre än Bastholmen.
Större företag som Volvo och SKF tog gärna sina gäster med båt från Göteborg. Hans och Gertrud hade en hund som hette Puck. Han hälsade på alla gästerna, låg och solade sig vid entrén, så nya gäster vågade sig knappt in. Hans fortsätter ”-han gick alltid lös inne på området och var den snällaste hund man kan ha!” Puck mötte upp gästerna på bryggan och hade en konjakskagge runt halsen. Konjakskaggen innehöll Martini. Servitörerna kom med glas med is och oliver i, så serverades Dry Martini på bryggan som välkomstdrink. Puck var ett populärt fotomotiv. En gång hade en japansk gäst fotograferat Puck samtligt som han gick baklänges. Till slut tog bryggan slut och japanen föll rakt ner i vattnet. Puck som var folkkär hoppade i efter. Tolken fick förklara att hunden var ofarlig och folkkär. Det fick den japanska affärsmannen att sluta plaska och hojta. Som tur var fick han låna torra kläder av Hans. De hade samma storlek så den japanske gästen kunde genomföra middagen som planerat. Puck brukade också rymma till de närliggande öarna. Hans fick ofta åka och hämta Puck eftersom han sällan simmade tillbaka efter sina rymningar.
Puck på bryggan, tagit ca 1980. Fotograf Hans Fitz.
1978 började man med de ”kungliga” menyerna. Omslaget pryde ett förr populärt oljetryck med Oscar II med familj. Man tyckte att rätt kutym var att meddela Sveriges kungahus om sin idé. Sagt och gjort skrev man till kungahuset. Efter några veckor fick man svar från chefen för H.M. Konungens kansli, Jan Mårtenson. Svaret kom med det officiella korrespondenskortet. Det stod: ”På uppdrag av Deras Majestäter Konungen och Drottningen får jag framföra ett hjärtligt tack för det vänliga brevet och för den vackert illustrerade och historiskt intressanta broschyren ”Meny Särö Värdshus”.
Brevet från H.M. Konungens kansli, Jan Mårtenson Den ”kungliga” menyn – detta ex från 1982
En vinter på tidigt 1980-tal minns både Hans och Gertrud att atmosfären tog dem tillbaka till de österrikiska alperna. Det var mycket snö, knallblå himmel och strålande sol. Man öppnade ett tillfälligt Café en helg och beställde 50 bullar och wienerbröd ifrån Bärnarps konditori i Billdal. Dessa kaffebröd tog slut innan kl 12:00. De beställde ytterligare 100 stycken till som också tog slut snabbt. Kontentan blev att Bärnarps fick tömma hela sitt frusta lager och det gick flera hundra kaffebröd denna helg. På Fredagskvällen innan öppningen av Caféet dök det upp en farbror från Kullavik som åkt turskidor ner till värdshuset. Hans bjöd in honom och han fick några koppar varm choklad med rom i, som energitillskott för hemvägen. Ca två timmar efter att vår skidåkare från Kullavik startat sin hemfärd. Fick Hans ett argt samtal ifrån skidåkarens fru som meddelade att hennes man hade fått avbryta sin tur med en sönderbruten skida och sökt skydd samt lånat telefonen hos en närboende vid gamla Släps station. Dagen efter ringde farbrorn och bad om ursäkt gällande hans frus samtal. Han hade inte blivit berusad av drycken som bjöds på. Utan det hela var en olycka. Det var mörkt på Banvallen och vid den här tiden grävde man avlopp vid Släps gamla station. Han hade helt enkelt åkt ner i en stor grop som hade med arbetet att göra.
Hans och Gertrud drev Särö Värdshus mellan 1974 och 1986. 1984 köpte stationshuset med tillhörande byggnader av Göteborgs Spårvägar.
1986 utarrenderas restaurangrörelsen till Charlie Chan.
1987 avstyckas hus 1:509 från 1:309 och restaurangrörelsen övertas av Lotta, Annelie, Åsa och Margit från restaurang Déjà Vu i Göteborg.
1988–1989 avstyckas tomt till Särö Båtklubb som uppför nytt klubbhus.
Paret driver också ett tag Golfkrogen på Särö samt i Hamra. Man avslutar karriären i Kungsbacka med Café Wien.
Fler av Hans & Gertruds foton finns i samlingarna under fastigheter – Restauranger och värdshus
Hans Fitz originalrecept för pepparsås till Säröburgare:
Storkok till ca 10 personer (1 dl sås per person)
2 gula lökar
½ purjolök
1 paket Bacon (tärningar)
Vit- och svartpeppar (hela korn) – ca 3 till 4 krm av varje sort
½ liter vispgrädde
½ liter rödvin
8 msk Konjak
5 msk Kalvfond eller köttbuljong
Salt – smaka av.
1 klick Smör
1–2 krm rödpeppar (hela korn)
Skala och finhacka löken. Hacka purjolöken, lägg smör i en kastrull. Låt löken ”svettas”. Svettad lök innebär att den steker i smör på så låg värme att den inte tar färg. Lägg i bacontärningar så att de steks ihop. Krossa vitt och svartpeppar med en mortel. Lägg sedan i pepparn i stekpannan ihop med löken och baconet. Häll på rödvinet så att det kokar ut lite. Värm upp vispgrädden i en separat kastrull. Häll sedan i den varma grädden ihop med de övriga ingredienserna. Vispa upp såsen. Smaka av med salt och häll i konjaken och vispa till rätt konsistens.